A tökéletes gyógymódokról

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az alternatív gyógymódok rendkívül sokfélék lehetnek. Vannak olyanok, amik különböző mikrorendszereken alapulnak (pl. fülakupresszúra, íriszdiagnosztika, talpreflexológia, vércseppanalízis), vannak méregtelenítő kúrák, masszázs- és mozgásterápiák, és vannak olyanok, ahol valamilyen különleges, gyógyhatású anyaggal történik a gyógyítás, egészségmegőrzés.

Ez utóbbiak közül kiemelhetjük az úgynevezett tökéletes gyógymódokat. Ezek a következők: homeopátia, Bach virágterápia és a Schüssler sók alkalmazása. Mi a közös ezekben az anyagokban, amivel kiérdemelték ezt a megtisztelő címet? Az, hogy nem tartalmaznak hatóanyagokat, csak információt, ezért semmiféle mellékhatással nem jár a fogyasztásuk. Épp emiatt a szkeptikusok előszeretettel hívják szemfényvesztésnek vagy placebonak az ilyen kezeléseket.

Na de mi van akkor a “tökéletlen” gyógymódokkal? Ezek természetesen nem kevésbé hatásosak, sőt, néhány, mint például a fitoterápia, vagy az aromaterápia már a szigorú racionális állásfoglalás szerint is jótékony hatással van az emberi szervezetre. Viszont mivel “kézzel fogható” kémiai hatóanyagokat tartalmaznak, ezért használatuk nem veszélytelen… Bizony, aki arra adja a fejét, hogy aromaterapeuta lesz, az (jó esetben) sokáig tanulja a különböző javallatokat, kontraindikációkat, mellékhatásokat és az illóolajokkal végezhető terápiák módszertanát.

Mert az illóolajok erős anyagok! Mindegy, hogy a tudomány vagy a spiritualitás szemszögéből nézzük… Az illóolaj a növények lelkét, esszenciáját tartalmazza (az illóolajok angol elnevezése, az essential oil is erre reflektál), méghozzá igen tömény formában. Gondoljunk csak arra, hogy egy kiló damaszkuszi rózsa illóolaj előállításához 5 tonna rózsasziromra van szükség! Ez azt jelenti, hogy még egy cseppnyi olajban is több száz rózsaszirom ereje egyesül! A damaszkuszi rózsa használata teljesen veszélytelen (maximum a pénztárcánk sínyli meg), de vannak növények, amiknek a használata igen nagy körültekintést és óvatosságot igényel! Végtére is az illóolaj gyógyszer, amiben a természet megmutatja nekünk az erejét. Azt az erőt, ami megtart minket, de akár el is pusztíthat!

“Minden méreg és semmi nincs méreg nélkül, csupán a mennyiségtől függ, hogy valami mérgező-e, vagy sem.” – mondta Paracelsus, és valóban (bár ő még nem ismerte az információs medicinát:)! Fontos megjegyeznünk, hogy a megfelelő dozírozás (és a megfelelő terápia kiválasztása) mellett nem kell félnünk az aromaterápia használatától! De legyünk tudatosak a választásban, és használjuk felelősséggel és mértékkel ezeket a csodás anyagokat!

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük