Gyógyítás Ázsiában – HKO

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Ázsiában egészen különleges és rendkívül összetett gyógyító rendszerek születtek meg az időszámításunk előtti 2-3 ezer évben. Leginkább a hagyományos kínai orvoslás (HKO) és az indiai ájurvéda lett ismert Európában, de a tibeti orvoslás is elég sok figyelmet kapott az utóbbi időben. Ami az érdekessége ennek a témának, az az, hogy míg Európában az orvoslás elég nagy változásokon ment át az utóbbi évszázadokban, addig a keleti gyógymódok a régmúltban kidolgozott alapokon állnak, módszereik és megfigyeléseik még ma is megállják a helyüket.

Itt csak egy rövid kis összefoglalót szeretnék adni, pár érdekességgel megtűzdelve, hiszen a HKO egyes részeit, mint pl. az öt elem tanát én is használom a kozmetikában, és így biztosan fogok róla részletesebben is írni a későbbiekben… Az illóolajok üzenete csoportban is találhatsz pár írást erről a témáról, csatlakozz nyugodtan! 🙂

A HKO alapja a polaritásból megszülető dinamikus egyensúlyi állapot, ami az élet minden területét áthatja. A jin-jang elmélet ennek a legismertebb példája. A jin és a jang két egymással ellentétes erőt képvisel, ami folyamatos egymásba alakulásban van. Érdekesség, hogy a tájcsitu, tehát maga a szimbólum eredetileg nem fekete-fehér, hanem kék-vörös volt (utalva a víz és a tűz ellentétére is), csak amikor elkezdte térhódítását, akkor még nem létezett színes nyomtatás.

Az öt elem tana tulajdonképpen felfogható a jin-jang elmélet egy részletesebb kifejtéseként is. A kínai öt elem, vagy öt fázis a fa, tűz, föld, fém és a víz. Ez az öt elem mind egy-egy energetikai állapotot jelöl, és folyamatos egymásba alakulás jellemzi őket, csakúgy, mint a jin-jang elméletben. Az öt elem körforgása meghatározza és leképezi a természet, és benne az emberi élet alapvető működését is. Az egyes elemekhez tulajdonképpen bármit hozzá lehet rendelni: évszakokat, életszakaszokat, érzelmeket, belső szerveket, testnedveket, színeket, hangokat, illatokat, ízeket, testalkatot, stb. Ameddig ezek az erők egyensúlyban vannak, addig minden rendben van, hiszen mindnek megvan a maga helye és funkciója az életben. Viszont ha az egyensúly felbomlik, akkor kialakulnak a különböző testi-lelki diszfunkciók, betegségek. Innen nézve nem meglepő, hogy a HKO diagnosztizálásra és gyógyításra is használja az öt elem tanát – mind a mai napig!

A kínai orvosok diagnosztikája igen kifinomult és részletes, a mi, nyugati módszereinkhez képest. Számunkra a legfurcsább talán a pulzus- és a nyelvdiagnosztika használata. Összesen 51 féle pulzust és a nyelv 37 féle különböző állapotát tudták megkülönböztetni, és következtetni belőlük a problémára. Ezen kívül rendkívül fejlett volt a gyógyszertanuk is, ie. 2700 körül már több, mint 100 gyógynövényt ismertek, és kb. 1800 növényi, állati vagy ásványi eredetű gyógyszert használtak a gyógyításra és a megelőzésre. Ezen kívül masszázsokat, tornagyakorlatokat, akupunktúrát és moxibustio-t (bőrégetés) alkalmaztak az egészség fenntartására. Az utóbbiakhoz elengedhetetlenül fontos volt a meridiánok rendszerének pontos ismerete. Ezek a testben futó energiavezetékek, amik az életerőt továbbítják a szervekhez. Ezeknek a vezetékeknek az “eldugulása” szintén negatív érzelmi állapotok és betegségek kialakulásához vezethet.

Ennyiből is látszik, hogy a hagyományos kínai orvoslás egy teljes, átfogó és önálló gyógyító rendszer. Egyes történetírók szerint 10.000 éves múltra tekint vissza, és ennyi idő alatt nyilván rengeteget fejlődött, alakult, bővült. Aztán az ie. 3.században megszületett a hagyomány által a Sárga császárnak, Huang Ti-nek tulajdonított könyv, ami összefoglalja és részletesen leírja mindazon gyógymódokat, amiket akkoriban használtak. Ezzel kezdetét vette a HKO intézményesülése, aminek még a kereszténység előretörése, és a nyugati orvoslás megismerése sem tudott gátat szabni.

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük