Sámánok és varázslók

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Lenyűgözőnek tartom az emberi testet és annak működését. Fantasztikus, hogy milyen gondosan és aprólékosan lettünk megalkotva! Nyilván nem én vagyok az első a világtörténelemben, aki így gondolja, hiszen a test és a lélek működését, egymásra hatását már időtlen idők óta figyelik és próbálják befolyásolni az arra kiválasztottak.

Úgy tűnik, hogy az orvoslás genetikailag is kódolva van bennünk, hiszen az állatvilágban is megfigyelhető, hogy a beteg egyedek ösztönösen gyógyítják magukat, pl. bizonyos betegségek esetén meghatározott gyógyhatású növényeket esznek.

Betegségek nyilvánvalóan már az őskorban is voltak, és az akkori emberek úgy vélték, hogy azokat gonosz szellemek okozzák. Vajon honnan származott ez a gondolat? Az emberek mindig is arra törekedtek, hogy megértsék az őket körülvevő világot. Elődeink léte szoros kapcsolatban állt a természettel, annak erőitől lenyűgözve, félelemmel vegyes tisztelettel tekintettek a szélrohamokra, a villámokra, vagy az áradó vizekre. Úgy vélhették, hogy mindegyik természeti jelenségben egy-egy önálló szellem, vagy erő ölt alakot. Innen csak egy ugrás az olyan fogalmak önálló szellemmel való felruházása, mint a vadászat, a termékenység, vagy a betegségek. A megszemélyesítés valószínűleg segített nekik megfoghatóvá, érthetővé és befolyásolhatóvá tenni ezeket a dolgokat. Ezek pedig tulajdonképpen a mágia alapjai is.

Így nem csoda, hogy az első gyógyítók sámánok és varázslók voltak, akik képesek voltak kapcsolatba lépni a szellemek világával, elűzni és távol tartani ezeket az ártó erőket. Ehhez mágikus szertartásokat, rituálékat alkalmaztak, amik során gyakran félelmetes öltözékeket, maszkokat és egyéb kellékeket is használtak, hogy ezzel ijesszék el a betegségeket. A gyógyításhoz hozzá tartoztak az amulettek, talizmánok is.

De az orvoslás legrégebbi formája a gyógynövényekkel való gyógyítás volt. Ezeket használták nyersen, főzve, porítva, páraként belélegezve, krémként, de masszázst, borogatást és iszappakolást is alkalmaztak. A modern vegyszer elemzési módszerek kimutatták, hogy sok, leletként ránk maradt növényi gyógyszer valóban hatásos hatóanyagokat tartalmazott. Elődeink tehát valóban értették a dolgukat.

10 ezer évvel ezelőtt már a sebészet is megjelent, ugyanis a leletek tanulságai szerint ekkor kezdtek el koponyalékelést alkalmazni. Ez a drasztikus eljárás még a 15. században is elterjedt volt Európában, de szinte az egész világon használták ezt a módszert.

Afrika és Dél-Amerika számos területén ma is élnek a sámánok, akiknek a feladata a népük védelme a különböző ártalmaktól, a gyógyítás és a beavatási szertartások megtartása.

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük