Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

“Minden ember a maga számára legtökéletesebb testbe születik, ami a leginkább kifejezi személyiségét, és támogatja a tanulófolyamatait.”
– Galambos Eszter

Minden ember megjelenése egyedi, arcának és testének jellegzetességei egyszeriek. A látszólag jelentéktelen apróságok, mint a testtartás, a járás, a mimika rengeteget elárul az emberről… Sőt, egy tapasztalt szakember akár a ráncok mélységéből, a bőrhibák elhelyezkedéséből, de még a bőr érintéséből, textúrájából is sok információhoz juthat.

Az egyes emberek külső és belső tulajdonságai közti összefüggéseket már az ókorban is kutatták. Mind az európai, mind a kínai és indiai tradicionális orvoslás felismerte, hogy az arcon és a testen lévő jellegzetességek utalnak a jellemvonásokra, vagy akár a betegségekre is! Ha tudatosan odafigyelünk testünk – velünk született és szerzett – jeleire, akkor hatalmas lépést tehetünk az önismeret és akár a betegségmegelőzés felé is!

A fiziognómia, vagy arcdiagnosztika az ember arcvonásai, külső jegyei alapján következtet a benne lezajló testi-lelki folyamatokra. Alaptétele, hogy minden ember a saját fejlődésének a két lábon járó története. Magyarán minden ami bennünk, velünk, körülöttünk történik, az meglátszik rajtunk.

A test és az arc jeleiből olvasni művészet – egy rövidke kis blogbejegyzés nem elég, hogy részletesen bemutassam… De egy-két támpontot szívesen adok, ami gondolatébresztőül is szolgálhat. Ha felkeltettem a kíváncsiságotokat, szívesen folytatom még egy a leírást:

 • Haj: életerő, életkedv (vese energia megnyilvánulása)
 • Bőr vastagsága: érzékenység jele (ld. “van bőr a képén”)
 • Homlok: gondolkodásmód (racionális vagy érzelem orientált)
 • Arccsont: stabilitás, önbizalom
 • Áll: bátorság, határozottság, önérvényesítés
 • Szemöldök: határozottság, céltudatosság, megnyilvánulás a világban
 • Szemek közti távolság: nagyvonalúság önmagával és másokkal szemben
 • Írisz: érzelmi nyitottság vagy zártság
 • Orr: teljesítőképesség, határozottság (tüdő-vastagbél energia megnyilvánulása)
 • Orrnyereg: másokkal való együttműködésre való készség
 • Fül: életerő, teherbírás (vese energia megnyilvánulása)
 • Száj: kifejezőkészség, közvetlenség, titoktartás (lép-gyomor energia megnyilvánulása)

Láthatjuk, hogy minden egyes testrészünk, arcvonásunk önmagában is információt hordoz rólunk, személyiségünkről, belső folyamatainkról. Ha mindezt összevetjük más tudományokkal, szemléletmódokkal, mint pl. a kínai orvoslásban ismert öt elem tanával, vagy a szervek kivetülésével, akkor még árnyaltabb képet kaphatunk embertársunkról, vagy akár önmagunkról!

A fenti módszereket is mind alkalmazom a kozmetikai gyakorlatban, leginkább a diagnosztizálás során. Ez a tudás hatalmas segítséget jelent a hozzám fordulók megismerésében, a probléma beazonosításában és természetesen a megoldási javaslatok kidolgozásában is.

A te arcod vajon mit üzen?

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük