Az aromaterápia területei

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Már hetek óta érik bennem ez a bejegyzés, és a végső lökést a Budapest Drops aromaterápiás konferencia adta, ahol az előadók közül többen is megerősítették, amit én is gondoltam erről a témáról. Úgy tűnik, hogy a szakma kiváló ismerőit hasonló gondolatok foglalkoztatják mostanában, mint engem is. Kicsit persze más megvilágításban, más nézőpontból, és más következtetésekkel, de már maga a téma felvetése is érdekes.

Az aromaterápia vizsgálatának tárgya az illóolajok emberre (és az állatokra) gyakorolt hatása. Az aromaterápia alapvetően a fitoterápia, vagyis a gyógynövénytan része, de az utóbbi évtizedekben annyira népszerű lett, hogy szinte már önálló területként tekintenek rá. “Hivatalosan” két nagy iskolát különböztetünk meg: az angol és a francia aromaterápiát. Angliában és Franciaországban különösen nagy hagyományokra tekint vissza a növényi kivonatokkal történő gyógyítás, viszont az olajok vizsgálata és a felhasználási módja jelentősen eltér egymástól.

  • A francia aromaterápia, vagy klinikai, orvosi, tudományos aromaterápia a legmodernebb, bizonyos értelemben legújabb szakterület. A konferencián Rhiannon Lewis találóan aromakológiának nevezte. Itt elsősorban az illóolajok kémiai összetevőit, hatóanyagait és szinergiáit vizsgálják, illetve hogy az hogyan hat az emberi szervezetre, szervekre, és az ott lejátszódó élettani folyamatokra. Leginkább a fizikai, anyagi síkon dolgozik, szigorú receptúrákkal, és dozírozással. Az olajok hatásait komoly tudományos kutatásokon vizsgálják, és az eredmények ismeretében sok helyen már a kórházakban is alkalmazzák őket, leginkább fertőtlenítésre. Az illóolajokat tulajdonképpen gyógyszernek tekinti és akként kezeli.
  • Az angol aromaterápia az én meglátásom szerint inkább a wellnessre, az illatos kikapcsolódásra fókuszál, és ezáltal határos a parfümkészítés tudományával is. A legkedveltebb technikái az illatos fürdők, kényeztető masszázsok és a levegő illatosítása, a párologtatás. A célkitűzése pedig leginkább az egészségmegőrzés, illetve a stresszoldás. Az angol aromaterápia nem feltétlenül bír terápiás hatással, inább csak amolyan örömforrás. És mint ilyennek, abszolút van létjogosultsága, és semmiképpen sem lebecsülendő, már csak azért sem, mert sok emberrel szeretteti meg az illóolajokat! 🙂
  • szubtilis aromaterápia egy nagyon érdekes terület:) Meg vagyok győződve róla, hogy ez a legrégebbi felhasználási módja az aromás növényeknek, és már az előtt is így használtuk őket, mielőtt a desztillálás technikáját felfedezték volna. Ez a tudás azonban sajnos elveszett (legalábbis a szélesebb közönség számára), illetve egy része a népi hagyományokban, tradíciókban élt tovább. Nagyon érdekes, amit Patricia Davis a Subtle Aromatherapy című könyvében, 1996-ban ír, miszerint az aromaterápiának ez a része tabunak számított a kutatók körében. Mindenki érezte, hogy az illóolajok hatása mélyebbre megy, mint a testi szint, de senki nem mert nyíltan beszélni róla. Patricia az, aki saját elmondása szerint először írt erről a témáról, és maga a kifejezés is tőle származik. Na de mit is értünk pontosan szubtilis aromaterápia alatt? Azt gondolom, hogy ez egy gyűjtőfogalom, és valójában sok dolog tartozik ide. Definíció szerint minden olyan eljárás, technika, szemléletmód ide tartozik, ami túlmutat az illóolajok fizikai szintű felhasználásán. Tehát az illóolajok érzelmekre gyakorolt hatásától kezdve az olajok spirituális, energetikai hatásain át egészen az egyes olajok karakterisztikáig és az ezoterikus tanokig tulajondonképpen minden ide tartozik.
  • szakrális aromaterápia az én kattanásom:) ez a szakrális olajok használatának ősi tradícióján alapul, alapvetően az olajok lelki-szellemi szintjével, rezgésével dolgozik. Csak a beavatottak ismerték, és vitték tovább a tudást, írásos források alig-alig vannak a témában… De én úgy hiszem, hogy a tudás hozzáférhető, lehívható, és az olajok maguk is segítenek abban, hogy ezen a szinten is megismerjük őket! Egyelőre erről nem szeretnék többet írni, de ha eljön az ideje, megosztom veletek a tapasztalataimat! 🙂

Bárhogy is… az illóolajok hihetetlenül erős hatással vannak az emberekre, és a tanulmányozásuk megér minden percet! 🙂

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük