Fűben fában orvosság – látogatás az Arany Egyszarvúban

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Gyógyítói munkám során sokszor tapasztalom, hogy az emberek úgy gondolják, a gyógynövények, és a belőlük készült főzetek, teák, olajak csak relaxálásra, stresszoldásra valók, de ha az ember beteg, akkor gyógyszert kell bevenni. Tény és való, hogy a természetes, növényi alapú szerek némiképp máshogy dolgoznak, mint a mai modern gyógyszerek… De nem árt tisztában lenni pár történelmi és tudományos ténnyel, ha ebben a témában akarunk véleményt alkotni.

Tudniillik a gyógyszereket is növényekből állították elő, mielőtt a modern kémia képes lett volna szintetizálni egy-egy hatóanyagot.

Idei nyaralásom alkalmával ellátogattam a kőszegi Arany Egyszarvú Patikamúzeumba. Ennek az 1740-as években alapított jezsuita apotékának a különlegessége, hogy végig lehet követni a gyógyszergyártás a folyamatát, az elejétől a végéig. Az épület mögött található egy takaros kis gyógynövényes kert, ahol bemutatnak kb. 80 gyógynövény fajt, amik nagy részét még most is használják fűszerként, gyógynövényként, vagy épp az illóolaj gyártás alapanyagaként. Én is sok kedves ismerősre bukkantam! 🙂

Itt termesztették és gyűjtötték be a gyógynövényeket, amiket aztán a drogpadlásra vittek, amit szintén meg lehet tekinteni a múzeumban. Ezen a szárítópadláson történt a begyűjtött növények válogatása, tisztítása, aprítása, szitálása, szárítása és a tárolása is. A tárlat többi részében az ebben az időben használatos alapanyagokat, eszközöket ismerhetjük meg. Vannak itt míves betűkkel feliratozott tárolóedények, a kivonáshoz használt vegyszerek, a növény részeinek beazonosításához szükséges mikroszkóp, mérőeszközök, kötözőanyagok és a későbbi manufaktúrákban készült késztermékek, kenőcsök is.

A múzeum legszebb része az officina, az 1740-es évekből származó jezsuita patikabútorzat. A művészi gonddal faragott és festett, fából készült gyógyszeres szekrény, és asztal kész remekmű. Az officina két oldalán található festmény (Madonna a gyermek Jézussal, Szent Kozma és Szent Damján) emlékeztet rá, hogy a vallás és a gyógyítás sokáig összekapcsolódott, és mindkettő a keresztény szerzetesrendek feladatai közé tartozott.

Ez a bájos kis kiállítás emlékeztetett rá, hogy milyen szép és értékes munka a gyógynövényekkel és a belőlük készült anyagokkal való foglalatosság. Hálás vagyok, hogy nap mint nap illóolajokkal dolgozhatok, és hogy a tudásomat mások javára fordíthatom! És természetesen köszönöm Nektek, hogy megtiszteltek a bizalmatokkal! 🙂

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük