Hogyan hatnak az illóolajok?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Felháborítóan keveset írok az illóolajokról, főleg ahhoz képest, hogy ez (az egyik) fő kattanásom:) Pont emiatt van egy nagy problémám ezzel a témával kapcsolatban, tudniillik nagyon nehéz keveset írnom róluk… 😀

Kezdjük a bevett tankönyvi ábrával, amit mindenki, aki az aromaterápiával kezd foglalkozni, az első napon megtanul:

Most pedig bontsuk ki kicsit jobban a dolgokat. Az illóolajok többféle úton képesek hatni az ember szervezetére. Vegyük végig ezeket kicsit részletesebben is.

  • bőrön keresztül: az illóolajok többsége annyira apró molekulákból áll, hogy gyakorlatilag mindenféle akadály nélkül jutnak be a bőr mélyebb rétegeibe. ez talán nem tűnik nagy dolognak, pedig az. egy egész iparág (ti. a kozmetikum gyártas) épült arra, hogy a hatóanyagokat és a vizet valamilyen fondorlatos módon bejuttassa a bőrünkbe. ugyanis a bőr alapvető funkciója nem az, hogy minden hívatlan vendéget csak úgy magába fogadjon, sőt, komoly módszerei vannak arra, hogy a nem kívánt látogatókat kívül tartsa, ezzel védve minket. a bőrünk alsó rétegeiben vérerek futnak, amik a bőr táplálásáért, és a keletkező bomlástermékek elszállításáért felelnek. az illóolajok hatóanyagai ide is eljutnak, és a hajszálereken keresztül bejutnak a véráramba, ami aztán elviszi őket a szervezet legeldugottabb pontjába is. kiválóan bizonyítják ezt azok a kísérletek, amik rámutattak, hogy az illóolajok molekulái rövidden a bőrön keresztül való érintkezés után kimutathatóak a leheletből is. fontos kitétel: egyes illóolajok irritálhatják a bőrt, sőt, vannak kifejezetten bőrmaró hatásúak is, ezért sose használjuk őket higitatlanul a bőrön! ún. hordozóolajjal együtt, a megfelelő töménységben használva ez a veszély minimálisra csökkenthető.
  • belsőleg: az illóolajokat nyelv alá csepegtetve. sokan – teljesen indokolatlanul – esküsznek erre a módszerre. való igaz, hogy ilyen módon a hatóanyagok közvetlenül az emésztőrendszerbe kerülnek, és így ezen a területen nagyon gyorsan és hatékonyan képesek kifejteni a hatásukat… viszont ilyen módon a májat is jobban megterhelik, főleg ha rossz minőségű, vagy ellenőrizetlen olajokat használunk! még mindig rendkívül keveset tudunk az illóolajok biokémiai hatásairól, arról, hogy pontosan hogyan is hatnak a szervezetünkben, így az óvatosság indokolt. itt szeretném kiemelni, hogy BELSŐLEGES ALKALMAZÁST CSAK ÉS KIZÁRÓLAG VÉGZETT FITOTERAPEUTA AJÁNLHAT! kérek mindenkit, hogy ne vegyen be szájon át illóolajat, csak szakemberrel történő konzultáció után, indokolt esetben! kivételt képezhetnek ez alól a kereskedelmi forgalomban is kapható illóolajos kapszulák, de ezeket is szigorúan csak az előírások szerint szabad alkalmazni! szorosan ide tartozik egy másik téma is, a tökéletes gyógymódokról, erről itt mesélek!
  • belélegezve: a történet itt is hasonlóan alakul, mint az előző esetekben, az illóolaj molekulái az levegő oxigén molekuláihoz kapcsolódva bejutnak a tüdőnkbe, majd onnan átdiffundálnak a véráramba, és a vérrel utazva a teljes testre kifejtik hatásukat. ide is tartozik egy érdekes kísérlet, miszerint van olyan illóolaj, ami 2-5 perc alatt eljut a sejtekbe, majd kimutathatóan a szervezetben marad 1-7 napig. természetesen minden illóolaj más és más, vannak ún. gyors és lassú illóolajok, amiből a felszívódási és a kiürülési sebességükre lehet következtetni.
  • szaglás útján: ez egy eltérő modell, mint az előzőek, itt az illóolajra, mint információra, idegi impulzusra fókuszálunk. ahogy beleszagolunk egy illóolajba, az az információ, amit ő hordoz, azonnal hat a limbikus rendszerünkre és azon belül az amygdalára (szaglóagy). a limbikus rendszer az agyunk azon része, ami felett nem tudunk tudatosan uralkodni, ez az ösztönök és a reflexek birodalma, és itt tárolódnak el az emlékeink, és az érzelmeink is. ezért lehet, hogy egy illóolaj pillanatok alatt fel tud hozni egy régi emlékképet, vagy érzést. nem véletlen, hogy ha az illóolajok lelki hatásait akarjuk kihasználni, akkor általában ezt a metódust használjuk. nekem meggyőződésem, hogy az olajok ezeket az emlékeket, érzéseket nem csak a felszívre hozzák, hanem a megfelelő technikával gyógyítják, azaz át is programozzák azokat. de ha ez túl misztikusan hangzik, akkor elárulom, hogy az illatos molekulák az amygdalából átjutnak a hipofízisbe, vagyis az agyalapi mirigybe, ahol olyan hormonok termelődnek, mint pl. az oxitocin (boldogsághormon), a vazopresszin (a vízháztartásunkért felelős hormon), a növekedési hormon, a TSH (a pajzsmirigy működését befolyásoló hormon), stb. gyakorlatilag a hipofízus a karmester, ami a testünk működését irányítja. innen már nem meglepő, ha azt mondom, hogy hatalmas dolog az, hogy bizonyos illóolajok képesek hormonválaszt kiváltani a szervezetben.

Még pár dolgot illik ide biggyesztenem, pl. szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a fenti folyamatok közül, pl. egy masszázs esetén több is működik párhuzamosan. Valamint, hogy nem csak az “elszenvedő alany” élvezheti az illóolajok áldásos hatását, hanem a masszőr is. Ergo itt tényleg igaz az, hogy jó adni és jó kapni is! 🙂 Éppen ezért (is) biztatok mindenkit arra, hogy masszírozza, simogassa, érintse a családtagjait, szeretteit. Ennek már önmagában is hihetetlen ereje van, de ha még egy illatos olajat is hozzáadunk a sztorihoz, akkor az eredmény tényleg elképesztő lehet!

A másik dolog pedig, amit tudni kell, hogy az aromaterápia nem feltétlenül az illatokról szól. Van persze egy olyan területe is, ahol ezt használják ki, de alapvetően az illóolajok akkor is hatnak, ha nem érezzük az illatukat. Tehát ingerküszöb alatt is, illetve akkor is, ha valaki egyáltalán nem érez szagokat, tehát szagvakság esetén is! Ezt nemrég volt alkalmam személyesen is megtapasztalni, ugyanis az egyik vendégem nem érez szagokat. De az olajok hatóanyagai, rezgései, a bennük kódolt információ hatását ő is visszaigazolta a kezelést követően! 🙂

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük