Illóolajok a kozmetikában

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Az illatos növényeket és a belőlük készült olajokat már évezredek óta ismerik és használják a vallási szertartásokon, elmélyülésre és gyógyításra; és a mindennapi élet során, illatosításra és a szépítkezéshez is. Az aromaterápia népszerű volt az összes fejlett ókori civilizációban, Egyiptomtól egészen az Indus völgyéig.

Tudtad például, hogy Kleopátra lelkes híve volt az illóolajoknak? A legendák szerint rózsaillattal csábította el a férfiakat, sőt, állítólag még könyvet is írt a szépítkezésről, amiben recepteket is közzétett.

A növényekből különböző módokon kivont illóolajok tehát emberemlékezet óta segítenek minket egészségünk és szépségünk megőrzésében. A modern aromaterápia és a professzionális szépségápolás összeházasítása Marguerite Maury, egy osztrák származású biokémikus úttörő munkásságának köszönhető. Maury az 1960-as években egy addigra teljesen elfeledett tudást hozott vissza, az illóolajokat beépítette a kozmetikai gyakorlatba, és többek között illóolajos testmasszázsokat, arckezeléseket, és karcsúsító kezeléseket végzett svájci és angliai szalonjaiban. Maury kezelései igen népszerűek voltak, bőrszépítő, fiatalító és nyugtató hatásuk miatt.

Ennyi év távlatából talán nem elhamarkodott azt mondani, hogy az illóolajok jót tesznek a bőrünknek (is) 🙂 Na de mitől működnek ennyire jól?
Sajnos kevés tudományos kutatás foglalkozik az illóolajokkal és hatásaikkal, így kevés adat áll rendelkezésünkre. Ez talán nem is annyira meglepő, ha tudjuk, hogy a modern aromaterápia maga is elég fiatal, Rene-Maurice Gatefosse, egy francia kémikus 1937-ben megjelent könyvében foglalja össze addigi megfigyeléseit, megteremtve ezzel a tudományos aromaterápia alapjait. De mielőtt bárki kétségbe esne, emlékeztetném, hogy több évezrednyi empirikus megfigyelés áll rendelkezésünkre! Sőt, ami még ennél is jobb, hogy az aromaterápia most már bárki számára hozzáférhető, így ma már bárki szerezhet saját tapasztalatokat is!

Ha szeretnéd a saját bőrödön megtapasztalni az illóolajok áldásos hatását, nincs más dolgod, mint bejelentkezni hozzám egy illatos kezelésre!

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük