Toxic Beauty, azaz veszélyes szépség

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Sokan csak a spiri oldalamat ismerik, és nem tudják rólam, hogy vegyipari szakközépiskolába jártam környezetvédelmi szakra, édesapám nyomdokait követve, aki vegyészmérnök. Ez, és a kozmetikai anyagismeretem aktívan hozzájárult ahhoz, hogy végül úgy döntöttem, a lehető legtermészetesebb anyagokkal fogok dolgozni a kozmetikában.

Milyen anyagok vannak a kozmetikumokban?

Habár mindig is voltak elhintett információ-morzsák, elszigetelt kutatások és jelentések “brit tudósoktól” arról, hogy a szépségiparban használt anyagok és technológiák nem veszélytelenek…

Tudtátok például, hogy egy pár éve készült svéd tanulmány szerint a szépségiparban dolgozók, fodrászok, kozmetikusok, körmösök vannak a leginkább kitéve a vegyszerek okozta ártalmaknak? Persze, ha jobban belegondolunk, akkor teljesen logikus, hiszen a vegyiparban komoly biztonsági előírások és munkavédelmi szabályok vannak… de láttatok már kozmetikust vegyvédelmi ruhában masszírozni? Ki gondolná, hogy bármi baj származhat abból, ha egy kifejezetten ilyen célra kifejlesztett krémet használ?!

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a kozmetikumok is felszívódnak a bőrünkön keresztül, és így bejutnak a vérkeringésünkbe, és eljutnak testünk minden sejtjéhez. Ami akár egy jó dolog is lehet, hiszen éppen emiatt használjuk őket… De mi van, ha kiderül, hogy a kozmetikumokban nem csak jó dolgok vannak?

Persze, időről-időre felbukkannak olyan hírek a médiában, hogy egy bizonyos márka babaápoló szereiben rákkeltő anyagok vannak, vagy hogy a rúzsok ólmot tartalmazhatnak… De általában nem foglalkozunk velük, hiszen… Tényleg, miért is nem?!

Bepillantás a háttérbe – Toxic Beauty

Azonban nemrég elkészült egy film, a Toxic Beauty, ami épp ezt a témát veszi górcső alá, és beszámol arról, hogy tulajdonképpen mi is zajlik a háttérben. Magát a filmet sajnos még nem láttam, de amit eddig megtudtam róla, az alátámasztja mindazt, amit tanultam és amit gondoltam erről az iparágról.

Ez az alkotás konkrét adatokkal, kutatásokkal mutatja be a szépségipar árnyoldalát, és több, mint 20 embert szólaltat meg, kutatókat, orvosokat, vegyészeket, ügyvédeket, és természetesen áldozatokat is. A film sorra nyeri a legjobb dokumentumfilmért járó díjakat a filmfesztiválokon, nálunk azonban – tudtommal – még nem elérhető. További információkat a https://www.toxicbeautydoc.com/ oldalon találhattok.

A film központi állítása, hogy a szépségipar rengeteg karcinogén, allergén és hormonszerű anyagot használ, aminek a legtöbbjéről még csak azt sem tudjuk, hogy hogyan viselkedik az emberi szervezetben… A kutatások, – főleg az in vivo kutatások – sajnos nem haladnak olyan ütemben, mint ahogy a termékfejlesztések. Egyszerűen nem lehet lépést tartani az újdonságokkal, a biztonsági előírások pedig elavultak, vagy nem elég rugalmasak ahhoz, hogy ténylegesen is védeni tudják a fogyasztókat.

Amerikában a kozmetikai termékekre vonatkozó törvények 1938 óta nem változtak

Amerikában a legtöbb szépségipari terméket nem vizsgálják meg a forgalomba hozatal előtt, hanem csak akkor, ha a vevőktől érkezik valamilyen panasz a vásárlás után. A kozmetikai termékekre vonatkozó törvényeket pedig nem változtatták meg 1938 óta. Tehát például nem kerültek bele a parabének vagy a nehézfémek használatára vonatkozó módosítások sem.

Persze, vannak olyan honlapok, mint pl. a BEAUTY TRUTH vagy a magyar KRÉMMÁNIA, ahol elvileg listázva vannak a “tiszta” és a “veszélyes” összetevők, de az igazság az, hogy bárki mondhat bármit. Lássuk be, a gyártócégeknek nem érdekük beismerni, ha olyan anyagokat használnak, amiknek az élettani hatása legalábbis nem tisztázott, vagy amiket még csak nem is teszteltek teljeskörűen.

Arról nem is beszélve, hogy az összetevő listára se kötelező felírni mindent, csak azokat az anyagokat, amiket egy meghatározott mennyiség fölött tartalmaz az adott termék. Valamint az is bevett gyakorlat, hogy a hatóanyagoknak valamilyen fantázianevet adnak, amiből ki se derül, hogy miből van…

A Toxic Beauty feltár néhány aggasztó esetet

A Toxic Beauty film olyan esetekre hívja fel a figyelmet, ahol az egyébként kedvelt, olcsó és ártalmatlannak tartott talc-ot, vagyis talkumot összefüggésbe hozzák a petefészket érintő rákos megbetegedésekkel. A filmből kiderül, hogy az elmúlt években több, mint 15.000 rákos nő perelte be a Johnson & Johnsont egy először 1982-ben publikált kutatásra hivatkozva, amit Dr. Daniel Cramer adott ki.

A film utal arra is, hogy a vállalat valószínűleg már jóval ezelőtt is ismerte a talkummal kapcsolatos kockázatokat. Egy labor állítólag már 1957-ben is jelezte, hogy a Johnson & Johnson által is használt talkum esetleg azbeszttel szennyezett, ami egy ismert rákkeltő anyag. Ezt látszik alátámasztani az a tény is, hogy a Johnson & Johnson az 1960-as években tiszta talkum forrást keresett. 2019-ben az amerikai ÁNTSZ is azbesztet talált néhány termékükben, amit aztán vissza is hívtak. Mindezek ellenére a Johnson & Johnson továbbra is állítja, hogy a talkum használata biztonságos.

A krémek az új kor cigarettái? – állítják

Így talán nem is akkora blaszfémia a Toxic Beauty azon állítása, hogy a krémek az új kor cigarettái. Annak idején a nikotinról is azt állították, hogy ártalmatlan és hogy nem vezet függőséghez. (Ha valakit érdekel a téma, akkor ajánlom a “Köszönjük, hogy rágyújtott!” című filmszatírát.) Ahogy azelőtt a higanyról vagy az arzénról is, melyeket szintén előszeretettel használtak annak idején a szépségápolásban. Vajon hány ma használatban lévő anyagról fog 40-50 év múlva kiderülni, hogy káros az egészségünkre?

A Toxic Beauty nem feledkezik meg a parabénekről és a ftalátokról sem

Mindkettő hormonszerű anyag, ami belepiszkálhat az ember endokrin rendszerébe, kibillentheti a hormonális egyensúlyát, ami meddőséghez, korai serdüléshez vagy akár rákhoz vezethet. Elvileg ugyan a máj képes kiválasztani a szervezetből ezeket a részecskéket; a probléma azonban a mennyiséggel van. Rengeteg termék tartalmazza ezeket az összetevőket, ráadásul felgyűlhetnek a szervezetben, ami tovább súlyosbíthatja a helyzetet.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Európában szigorúbb a szabályozás, mint az USA-ban. Jól mutatja ezt az a tény, hogy míg Amerikában csak 11 kozmetikai célokra felhasznált vegyi anyag van betiltva, addig Európában több, mint 1300.

Sokak szerint a film csupán a félelemkeltésről szól… De számold össze egyszer, hogy egy nap alatt hányféle kozmetikumot használsz… Szappanok, fogkrémek, arckrémek, sminktermékek… Hányról tudod biztosan, hogy pontosan miből van, és milyen hatással van a szervezetedre?

Én úgy vélem, az egészségünk fontosabb annál, mint hazardírozni… éppen ezért én, – magánemberként és kozmetikusként is – csakis kiváló minőségű, bio, tiszta termékeket használok, és ezt ajánlom mindenkinek! 🙂

Oszd meg, ha tetszik a cikk!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük